Barbara Houwers is na haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht begon Barbara Houwers in 1992 haar carrière als kunstenaar.

Sindsdien heeft ze een consistent oeuvre opgebouwd en bevind zich haar werk in vele collecties in binnen- en buitenland.

In de diverse periodes en door de jaren heen ontwikkelde ze een zeer persoonlijk “handschrift” en werd ze bekend door haar verbeelding van thema’s rondom de mens.

Op een intuïtieve en expressieve manier vertoeven de hoofdpersonen in het werk van Houwers in de hen omringende ruimte en laten veel aan de fantasie van de kijker over. Subthema’s zijn verbondenheid, communicatie en “de dingen die steeds terugkeren”.

Haar techniek is opvallend met krachtige lijnen en expressieve gebaren.

Houwers schildert op het snijvlak van figuratie en abstractie. De mens met zijn bagage, talenten en “koffertjes” vol met heden en verleden blijft een terugkerend onderwerp in haar werk.

In 2014 ontwierp ze een serie 3D-print objecten die in veel museumwinkels te vinden zijn.

Die (draagbare) objecten zijn ontstaan uit herhaling met verf, ontworpen als een relatiegeschenk en staan symbool voor verbondenheid en communicatie.

Op YouTube heeft ze een eigen kanaal met o.a. een inleiding over het maken van olieverf op ambachtelijke wijze.

Ze blijft gefascineerd door verf.

Met schildersmessen, rollers en stukadoorsgereedschap laat ze materialen tot expressie komen.

Kwasten hanteert ze nog zelden. Haar streven is alles uit de verf te halen wat maar mogelijk is.

UITERART VOF kunsthandel – advies - uitleen